Wie een mooie en professioneel ogende rotstuin wil, is al lang niet meer tevreden met alleen een paar Sedum- of Sempervivum-soorten. Het assortiment van tuincentra en kwekers is tegenwoordig veel uitgebreider dan deze vetplantjes. En steeds meer mensen realiseren zich dat ook hogere, onconventionele en weelderig bloeiende planten een plaats hebben in de gemiddelde rotstuin. We noemen hier een paar soorten die je absoluut zou moeten overwegen om in je tuin te zetten. Ook voor de minder geoefende enthousiasteling zijn veel van deze hippe planten geschikt.
Cyclaam (Cyclamen)
Eén van de meest cliché kamerplanten is de cyclaam. Uit de gebergten van de Balkan en Anatolië komen echter een paar bijzondere en unieke soorten die in de rotstuin verre van gewoontjes zijn. Bekijk de bloeiende Cyclamen cilicicum, C.coum en C. graecum, en je zult moeite moeten doen om niet enthousiast te raken.
Kruipwilg (Salix)
Salix is een kruipende wilde plant, afkomstig uit koude en winderige streken en is prima geschikt voor de wat grotere tuin. Salix bloeit niet zo uitbundig als bloemplanten, maar deze plant maakt het goed door de veelheid aan subtiele en schattige katjes die zich in het voorjaar ontwikkelen. Ideaal om hogerop in de tuin te laten groeien, omdat de twijgen van dit miniboompje sierlijk omlaag gaan hangen na verloop van tijd.
Schubvaren (Ceterach)
Jawel, ook sommige soorten varens zijn tegenwoordig populaire planten onder de liefhebbers van rotstuinen. Deze geven een heel eigen accent aan een (vochtige) rotstuin. Ceterach is een geslacht dat in beperkte mate water opslaat in zijn leerachtige bladeren. Deze plant groeit goed in een zonnige, kalkachtige omgeving en gaat andere planten niet overheersen.
Calceolaria darwinii
De unieke bruine bloemen van deze donkergroene plant, die wel wat op schoentjes of muiltjes lijken, zijn een uitdaging om tot ontwikkeling te laten komen. Als het je lukt, dan bieden ze je een unieke toevoeging aan je rotstuin. Zet deze plant bij voorkeur op een schaduwrijke plek.
Pelargonium endlicherianum
Dit is de enige Pelargonium (ooievaarsbek) die winterhard is, en niet te hoog wordt om in de rotstuin te houden. De aantrekkelijke bladeren, die wat op deze van een aardbeiplant lijken, worden gecomplimenteerd door de roze bloemen die daar op dunne stengels bovenuit steken.
Tibetaanse Orchidee (Pleione)
Orchideeën in de rotstuin?! Het kan. Behalve hoog in de bomen en in voedselrijke graslanden vinden we ook orchideeën in de zware condities van bepaalde Aziatische gebergten. Pleione is een orchidee afkomstig uit Tibet die sierlijke narcisachtige bloemen in prachtige felroze en witte schakeringen biedt. De plant komt voort uit bollen en kan jaren achtereen bloeien.