De rotsjasmijn (Androsace) heeft een groot aantal varianten. Omdat het voorjaar weer voor de deur staat en Pasen ook niet lang meer op zich laat wachten, bespreken we in dit artikel een gele variant van de Androsace: de vitaliana.

Een vrolijk voorjaar

De mensen die al over een rotstuin beschikken of van plan zijn om dit jaar een dergelijke tuin aan te leggen moeten niet te lang wachten met het plaatsen van stekjes van deze fraaie rotsplant. De vitaliana bloeit namelijk in de periode april-mei. Pasen valt dit jaar op 4 en 5 april: de ideale tijd om uw rotstuin in te richten met stekjes van de zonnig gele vitaliana, zodat u daarna twee maanden kunt genieten van een bloeiende rotstuin. Zorg er voor dat er genoeg ruimte – ongeveer 17-20 centimeter – tussen de stekjes zit, want deze plant groeit als een bodembedekkender.

Moeilijk verkrijgbaar

De kans is groot dat u op dit moment thuis zit vanwege de overheidsmaatregelen met betrekking tot corona. De spannende sportwedstrijden die uitgezonden worden via UnibetTV België zult u waarschijnlijk voor geen goud willen missen. Maar omdat de stekjes van de vitaliana niet bij alle tuincentra verkrijgbaar zijn, is het misschien ook een goed idee om alvast op zoek te gaan naar deze rotsplantjes. Op het internet zult u wellicht een tuincentrum vinden die deze stekjes aanbiedt, zodat u een bestelling kunt plaatsen en ze op tijd kunt afhalen.

Gunstige omgeving

De Androsace vitaliana komt van nature voor – op een hoogte van boven de 2000 meter – in de Pyreneeën (Frankrijk en Spanje), de Apennijnen (Italië) en de Zwitserse Alpen. Om de vitaliana te laten gedijen in uw rotstuin is het aan te raden om de natuurlijke omgeving van deze plant zo goed mogelijk na te bootsen. De bodem dient stenig, kalkhoudend, licht vochtig en matig voedselrijk te zijn. Plaats de stekjes op een zonnige plek zodat de rotsplant voorspoedig kan groeien én bloeien.