De grote variatie aan Androsace-soorten

Er bestaan meer dan 120 soorten van de aantrekkelijke rotsplant Androsace. Dat betekent vanzelfsprekend dat de variatie binnen het geslacht enorm is. Een flink aantal van deze rotsjasmijnsoorten hebben in de loop van de tijd hun weg gevonden naar de kassen en tuinen van hobbyisten en kwekers. Nu zijn ze, als je rondkijkt in tuincentra en in kwekerijen, ook beschikbaar voor jouw rotstuin. Lees hier welke soorten er in de handel verkrijgbaar zijn en welke daarvan het beste in jouw rotstuin passen.

Androsace alpina

Zwitsers mansschild is een plant afkomstig uit de Europese alpen. Het is waarschijnlijk de eerste soort rotsjasmijn die in rotstuinen gehouden werd, toen deze hobby in de negentiende eeuw begon. We vinden deze plant in het wild in grote gedeelten van het Alpengebergte, en het is een klassieke plant van alpenweiden. Het bijzondere van de Zwitserse rotsjasmijn is dat de plant ook op zeer grote hoogte wordt gevonden. De plant groeit bijvoorbeeld op de Matterhorn bij de top boven 4000 meter hoog. Er zijn maar een paar bloeiende plantensoorten die nog op deze hoogte voorkomen. Dit geeft aan hoe sterk het plantje wel is. Deze plant bloeit zeer dicht, met mooie witte of roze bloemen.

Androsace sarmentosa

Androsace sarmentosa is afkomstig uit de Himalaya en heeft prachtige roze bloemen. Ook het blad is opvallend mooi en vormt vrij lange stengels waaraan de bloemen groeien. Deze plant is een van de makkelijkst te houden Androsace-soorten.

Androsace sempervivoides

De naam van deze plant is afkomstig van het feit dat hij zijn bladeren in rozetten laat groeien. Elke stengel kan meerdere rozetten vormen die inderdaad wel wat lijken op de rozetten van Sempervivum of huislook, een zeer populaire rotstuinplant. Als je erin knijpt zul je al snel doorhebben dat de bladeren lang niet zo dik zijn als die van andere rotsplanten. Deze plant wordt wat hoger dan veel andere Androsace-soorten gevonden.

Androsace lanuginosa

Deze soort is één van de makkelijker te houden soorten in dit grote plantengeslacht. De plant kan, als ze de juiste verzorging krijgt, een enorm tapijt vormen van aantrekkelijke grijsgroene bladeren. Het is belangrijk dat de plant niet te nat staat. Als deze plant het naar haar zin heeft, zal ze je belonen met een rijke bloei van witte tot lichtroze bloemen met een donkere stamper. “Lanuginosa” verwijst naar de lichte donsachtige bladeren, waardoor voorkomen wordt dat de plant in de winter bevriest.

Androsace bulleyana

Deze soort rotsjasmijn is verkrijgbaar in meerdere kweken. De bekendste daarvan bloeit rijk met bloedrode bloemen die lang mooi blijven. De bladeren van A. bulleyana vormen een rozet en kruipen niet zoals andere soorten. Deze soort is ideaal om tussen rotsen te planten en is minder kritisch op verzorging dan anderen Androsace-soorten. Om de beste bloei te bereiken mag ze in de zomer wat plantenvoeding krijgen.