Androsace is de benaming van een plantengeslacht. De bekendste vertegenwoordigers van het geslacht worden rotsjasmijn genoemd. Deze redelijk bekende plant is geschikt voor rotstuinen. Het is een laagblijvende plant die altijd groen blijft en meestal zo’n 5 tot 15 cm hoog wordt. Hij is familie van de bekendere bloemplant Primula. In tegenstelling tot deze plant is Androsace echter een rotsplant. Het is niet de meest gemakkelijke plant om te onderhouden, maar beloont een investering van jouw goede zorgen met een tapijt van prachtige en sierlijke bloemetjes. Daarmee zijn de verschillende soorten Androsace een gewilde groeier in elke geslaagde rotstuin.
Wat voor plant is dit?
Androsace is een plant afkomstig uit verschillende bergstreken, en is goed aangepast aan de wisselende en zware condities in de bergen en rotsen. Hij blijft de hele winter lang groen en kan zo het jaar rond fotosynthese uitvoeren. Bovendien kan de plant vorstperiodes tot 20 graden onder nul zonder problemen overleven. Zoals zoveel rotsplanten kruipt deze Androsace over de grond. Androsace gaat echter niet woekeren, zoals soms het geval is met Sedum-soorten en andere kleine kruipende rotstuin planten.
Hoe verzorg je de Androsace
Deze plant komt oorpsronkelijk uit de bergstreken van Europa en Euraziƫ. Hij staat graag op een zonnige standplaats en kan zonder problemen de volle zon overleven. Hij verlangt een iets rijkere voedingsbodem dan de gemiddelde rotstuin plant, en mag dus af en toe speciale rotsplantenvoeding hebben. Omdat dit plantje afkomstig is uit gebieden waar het in de winter weinig regent, is het nodig om te zorgen voor een goede afwatering van de grond. Meng daarom voldoende split en zand door de plantgrond heen zodat hemelwater snel weg kan lopen. Verder is het van belang dat de grond waarin de Androsace geplant wordt kalkvrij en dus lichtzuur tot neutraal is. Een bloeiende Androsace geeft in de maanden mei en juni een rijkdom aan bloemen in verschillende witte, roze en gele tinten.
Wat is de Nederlandse naam van de plant?
Vaak wordt de plant mansschild genoemd. Dat komt waarschijnlijk omdat de bloemen met wat fantasie wel een beetje lijken op een rond, middeleeuws ridderschild. Vaker wordt tegenwoordig de naam rotsjasmijn gebruikt. Dat komt omdat de bloemen van de Androsace wel een beetje op die van de jasmijn lijken. In feite is de plant niet nauw verwant aan de echte jasmijn. Het is een plant die nog het meest verwant is aan de Nederlandse heidesoorten. Dit zijn ook planten die goed gedijen op droge en arme omgevingen.